Leterme zet schuchtere pasjes naar nucleaire ontwapening

13 september 2011 admin Algemeen

Vredesactie verwelkomt de aankondiging door minister van Buitenlandse Zaken Leterme van zijn eerste schuchtere pasjes in het dossier van de NAVO-kernwapens. Leterme kondigt, in antwoord op een vraag van SLP-senator Geert Lambert, een discussie aan over de nucleaire strategie van de NAVO op de NAVO-ministeriële vergadering in december.

Verder stelt hij dat de NAVO-kernwapens bediscussieerd zullen worden tijdens het overleg van de Benelux met Duitsland vandaag en ook tijdens het bilaterale overleg met Duitsland komende dinsdag. Vredesactie is verheugd dat eindelijk stappen worden ondernomen in dit dossier, nadat de vorige minister de vraag van het parlement in haar resoluties van 2005 om initiatieven voor de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens, de voorbije jaren volledig genegeerd heeft.

 

Vredesactie hoopt dan ook dat Leterme hierbij een duidelijk standpunt verdedigd voor de volledige terugtrekking van deze kernwapens en het schrappen van een rol voor kernwapens uit de NAVO-strategie.

De discussie over de NAVO-kernwapens komt eindelijk in een stroomversnelling door de duidelijke positie van de nieuwe Duitse regering. In het regeerakkoord van christen-democraten (CDU/CSU) en liberalen (FDP) staat dat, in het kader van de NPT Review-conferentie volgend jaar en in de discussie over een nieuw Strategisch Concept in de NAVO, de nieuwe Duitse regering zich zowel in de NAVO als tegenover de VS zal inzetten voor de terugtrekking van de in Duitsland gestationeerde kernwapens.

Deze nieuwe positie lijkt aanleiding te geven tot druk bilateraal overleg tussen de NAVO-lidstaten. De NAVO-kernwapens waren ook voorwerp van gesprek tijdens het overleg tussen Sarkozy en Merkel vorige week. Hierbij blijkt Frankrijk zich te verzetten tegen een verandering van de NAVO nucleaire strategie.

Vredesactie hoopt dat de Belgische regering de moed heeft in te gaan tegen de kernwapenstaten in de NAVO. De politieke ruimte is nog nooit zo groot geweest voor een eenduidig pleidooi voor nucleaire ontwapening en het schrappen van een rol voor kernwapens uit de NAVO-strategie. Leterme, yes, we can?

[bijdrage van Vredesactie vzw, www.vredesactie.be]

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/