Kernenergie

27 oktober 2012 admin Kernenergie

Kernenergie, veel mensen hebben er van gehoord. Er zijn mensen voor kernenergie, maar ook mensen die anti kernenergie zijn. Waarom zou je tegen deze energie zijn? Wat is het gevaar ervan?


 

Wat is kernenergie?

Kerncentrale Doel 2 – België
Foto: Chris van Winden

Kernenergie is een bron om energie op te wekken. Over de hele wereld zijn verschillende kerncentrales te vinden. Kernenergie heeft als grondstof metalen zoals uraan. Dit metaal moet worden verrijkt en daardoor ontstaan de stoffen uranium en plutonium. Deze stoffen worden ook wel splijtstoffen genoemd. Het is een relatief schone manier om energie op te wekken. Er komen vrijwel geen c02 gassen vrij en door de kernenergie wordt het milieu vrijwel niet aangetast, wat wel gebeurt bij aardgassen en olie. We zouden ook niet zonder kernenergie kunnen, omdat er gewoonweg te veel energieverbruikers zijn om alleen gebruik te maken van wind- en zonne-energie.

Gevaar van kernenergie?

Hoewel kernenergie redelijk schone energie is, kan het ook voor veel gevaar zorgen. Dit heeft vooral te maken met het radioactieve afval dat vrijkomt. Het afval heeft meer dan 200.000 jaar nodig om afgebroken te worden. Ook kunnen deze afvalstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Kernrampen

Kernrampen kunnen eveneens voor grote problemen zorgen. Een kernramp kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer een kerncentrale ontploft en er veel radioactieve stoffen vrijkomen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de mensen. De kerncentrales zijn daarom erg goed beveiligd en er gelden erg strenge regels voor. Toch is er altijd een kleine kans dat kerncentrales toch ontploffen. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens de aardbeving in Japan. Meerdere kerncentrales stonden in brand en men maakte zich enorm veel zorgen.

Beveiliging kerncentrales

De beveiliging van de kerncentrales is, zoals gezegd, erg streng en goed geregeld. Mensen die anti kernenergie zijn, maken zich echter toch zorgen om de beveiliging. Kerncentrales zijn de ideale plekken voor terroristische aanslagen en iemand met slechte bedoelingen zal er alles voor over hebben om toch binnen te komen.

 

Protesten tegen kernenergie

Regelmatig vinden er protesten plaats tegen kernenergie. Dit heeft voornamelijk te maken met het radioactieve afval en de mogelijke kernrampen. Protestacties worden geregeld door organisaties als Greenpeace georganiseerd. Ook zijn er veel mensen bezig met het bekijken van mogelijke alternatieven om energie op te wekken, zodat er in de toekomst minder kerncentrales nodig zijn.

gevaarkerncentralekernenergie

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/