Kernenergie, problemen in West Europa

3 januari 2013 admin Kernenergie

Het zit niet mee met de exploitatie van kerncentrales in west Europa. Sinds de calamiteiten van Fukushima zijn worden kerncentrales door de kerncentraleexploitanten scherp in de gaten gehouden. Duitsland heeft besloten om te stoppen met kernenergie en meer te gaan investeren in duurzame energiebronnen. In 2022 zullen alle zeventien centrales gesloten zijn. De zeven kerncentrales die voor 1980 gebouwd zijn blijven per direct definitief dicht.

Vorig jaar bij onderhoud van de kerncentrale in doel en Tihange vorig jaar gebleken dat er haarscheurtjes in het koelvat zaten. Het Federaal Agentschap voor nucleaire controle (FANC) heeft dan ook beslist dat deze kerncentrales niet meer in bedrijf mogen tot dit opgelost is. Deze week is een onderzoek van dit probleem afgerond. Nu zal beslist moeten worden of deze kerncentrales operationeel zullen blijven of definitief dicht gaan.

In Oostenrijk is besloten dat de kerncentrale Oskarshamn stopgezet moet worden. De overheidsinstelling Veiligheidsautoriteit SSM heeft dit besloten omdat de noodstroomvoorziening niet aan de strenge eisen voldoet. Op dit moment zijn 2 noodaggregaten geïnstalleerd. Dit zouden er 4 moeten zijn.


 

Op dit moment is Frankrijk bezig met de bouw van de European Pressurizedwater Reactor (EPR) kerncentrale. In 2007 is men begonnen met de bouw van deze centrale maar na Fukushima hebben ze de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Hierdoor loopt de bouw veel vertraging op. De kerncentrale zou 3,3 miljard euro kosten en in 2012 in gebruik genomen worden. De oplevering is uitgesteld naar 2016 en de bouwkosten zijn nu begroot op 8 miljard euro.

Aandeelhouders van kerncentrales zijn huiverig en trekken zich graag terug. Hierdoor is de interesse in kernenergie beduidend lager dan voorheen. Daarbij worden duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie steeds goedkoper.

doeleuropakerncentraletihange

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/