Geheim akkoord over kernwapens

13 september 2013 admin Kernwapens

klein-brogelBelgië onderhandeld in het geheim over de plaatsing van nieuwe kernraketten in Kleine Brogel. Dit terwijl politici van regeringspartijen zich juist hebben uitgesproken voor de verwijdering van kernwapens.


N-VA-Kamerlid Theo Francken stelt dat het bijzonder stuitend is dat zo’n belangrijk ethisch en militair-technisch dossier in een achterkamertje wordt behandeld, zonder dat daar een parlementair debat aan vooraf is gegaan. Nu horen we dat België klaarblijkelijk akkoord is gegaan met de VS over de modernisering van de kernwapens op haar grondgebied.

Het debat zou een unieke kans zijn geweest voor het parlement om zich, unaniem, juist tegen de plaatsing of modernisering van het kernwapen-arsenaal uit te spreken. Hier heeft men nu geen gelegenheid toe gehad.

Verwijderen van kernwapens

Francken wijst erop dat Pieter De Crem (Defensieminister CD&V) heimelijk aan het onderhandelen was over de vervanging van verouderde kernwapens in Kleine-Brogel, juist toen andere partijgenoten in een opiniestuk pleitten voor de verwijdering van kernwapens uit België. Oud-premiers Jean-Luc Dehaene (CD&V) en Guy Verhofstadt (Open Vld) hebben zich in het verleden ook reeds uitgesproken voor het verwijderen van de kernwapens.


Tegen de afspraken

In een reactie in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen zegt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen: “Als het waar is dat de Belgische regering reeds heeft ingestemd met het moderniseren van de kernwapens, staat dat haaks op alle afspraken die hierover gemaakt zijn”.

 

Speel online casino bij nl.playmillion.com met een welkomstbonus van tot wel €3000

belgiëkernwapensklein brogelnv-a

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/